EGET NÄSSELPULVER

 
Ett av mina mål för det här året var att bli mer självförsörjande och lära mig mer om naturen och vad man kan använda olika växter till. Och jag börjar med en av dom mest avskydda, nässlorna.
Torkställningen hittade jag av en slump på en loppis för en femma, men det går såklart att göra en egen. Att hänga upp dom eller låta dom torka på tidningspapper fungerar med.
 
 
 
Använd handskar ( låter väl självklart men det finns ju folk som missat att dessa heter brännässla av en anledning ) plocka späda nässlor ( du tar alltså själva "skotten", dvs bara delen längst upp ). Lägg på ett lakan eller annat rent underlag för att lufttorka inomhus i ett torrt och varmt rum. Rör om lite bland nässlorna varje dag tills de har torkat, så att det inte uppstår något mögel.

Tänk också på att undvika att plocka nässlor som växer i diken vid vägen, då dom kan vara förorenade av avgaser.
 
 
När bladen är fnösktorra, smulas dom sönder till pulver. Antingen över en skål eller med en matberedare eller vanlig mixer. Förvara i rengjorda och lufttäta, gärna mörka, burkar. Glasburkar är toppen. Tex kan du använda 1-2 teskedar av pulvret att strö över filen på morgonen. Men dom är även goda som krydda i potatismos eller för att användas i bröd.
 
 
Hälsoeffekten av dessa är då att dom ger dagsbehovet av järn, magnesium, kalium och kalcium. Men dom innehåller även aminosyror och c-vitamin, bland annat.
 
 
DIY - brännässla - brännässlor - hälsa - inspiration - kost - natur - naturligt - nässelpulver - nässla - nässlor - pulver - recept - skog - skogar - skogen - tips